Φραγκόσυκο και υγεία

Φραγκόσυκο και υγεία

1) Αντιδιαβητική δράση για  τον διαβήτη τύπου 2.    Μειώνονται  τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών, που οφείλεται στην ενισχυμένη πρόσληψη περιφερικής γλυκόζης και την μεταφορά της στους σκελετικούς μυς,ενώ  δημιουργεί   αίσθημα  κορεσμού, μειώνοντας  το αίσθημα της πείνας λόγω των φυτικών ινών.

2) Το φραγκόσυκο είναι φυτό  από το οποίο  παράγονται φάρμακα της φύσης. Οι ευεργετικές ιδιότητες του φραγκόσυκου στην ανθρώπινη υγεία ήταν γνωστές ήδη από την προκολομβιανή περίοδο στην  Αμερική, τόσο  στους κατοίκους του Μεξικούαλλά και της Κεντρικής Αμερικής. Καταναλώνεται αυτούσιο,  σαν φρέσκο φρούτο,  σαν χυμός, ή μαρμελάδα.  Ακόμη και  νεαρά κλαδόφυλλα χρησιμοποιούνται στην μαγειρική   ενώ τα άνθη μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφέψημα μετά από την ξήρανσή τους για την υπετροφία του προστάτη.  Τέλος, το λάδι που εξάγεται από τους σπόρους των καρπών έχει σημαντική αντιγηραντική δράση στο δέρμα. Για όλους αυτούς τους λόγους,  το φραγκόσυκο  κατατάσσεται στη κατηγορία των superfoods.

 1. Αντιχοληστερινικήδράση μειώνοντας την ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, την LDL (χαμηλής πυκνότητας λιπο-πρωτεΐνη), χοληστερόλη με ιδιαίτερη σημασία για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο και μεταβολικό σύνδρομο (syndromeX) που προκαλεί εκατομμύρια καρδιοαγγειακές επιπλοκές και προώρους θανάτους.
 2. Αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη δράση που προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του οξειδωτικού στρες,  εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και τα όργανα  προκαλώντας  οξειδωτική βλάβη στις πρωτεΐνες, τις μεμβράνες το ενδοθήλιο των αγγείων και τα γονίδια.

Άλλες φαρμακευτικές δράσειςτου φραγκόσυκου. Το φραγκόσυκο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, μαγνήσιο και το αμινοξύ“ταυρίνη, ουσίεςσημαντικέςγιατηνπρόληψητωνκαρδιοπαθειώνκαιευεργετικέςγιατηνκαλήλειτουργία του εγκεφάλου. Τα φραγκόσυκα περιέχουν  επίσης φολλικό οξύ, β-καροτένιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Β6 που ελαττώνουν  την ομοκυστεΐνη στον ορό του αίματος.  Την τελευταία δεκαετία, πολλές είναι οι μελέτες για τις βλάβες που προκαλεί η ομοκυστεΐνηστα αγγεία αυξάνοντας τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Έχει συνδεθεί επίσης με την θρομβοφιλία η οποία είναι δυνατόν να οδηγήσει σε έμφρακτα του πλακούντα και  αποβολήτου εμβρύου .

Το Selenium (Se),  είναι ένα νέο ιχνοστοιχείο που έχει αποκαλυφθεί τελευταία στα συστατικά του φραγκόσυκου,ιχνοστοιχείο που εμπλουτίζει την διατροφή και διατηρεί  την ανθρώπινη υγεία προστατεύοντας το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα ωςαντιοξειδωτικό και αντιδιαβητικό, δρώντας επίσης ευεργετικά στο σπέρμα.

Το λάδι που εξάγεται από τους σπόρους των φρούτων του φραγκόσυκου έχει υψηλή  περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα,λινολεϊκό οξύ, καροτενοειδή, και βιταμίνη Ε που χαρακτηρίζεται με ισχυρή αντιγηραντική,  αναζωογονητική και αντιρυτιδική δράση βοηθώντας  την σύσφιξη του δέρματος και του στήθους. Παράγεται με μηχανήματα τελευταίαςτεχνολογίας με ηλεκτρονικήρύθμιση της θερμοκρασίας πιέσεως,  ψυχρήέκθλιψη, για την προστασία των στοιχείων που περιέχει.

Γενικά,  το φραγκόσυκο ενισχύει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, αλλά και σε περίπτωση εμφανίσεως  κάποιας νόσου, πάλι ενεργεί δραστικά ως ανοσοδιατροφή. Προστατεύει επίσης από την υπερτροφία του προστάτη.Τέλος, οι χημειοθεραπευτικές ιδιότητες που το χαρακτηρίζουν, προστατεύουν τον οργανισμόαπό διάφορα είδη καρκίνου.

Την τελευταία δεκαετία,  έντονο είναι το ενδιαφέρον από ερευνητικά πανεπιστημιακά κέντρα παγκόσμια αλλά και από την Ελλάδα καθώς επίσης  και από ιδιωτικές  εταιρείες για την φαρμακευτική δράση του φραγκόσυκου στον ανθρώπινο οργανισμό και την χρήση του σαν φυσικό φαρμακευτικό προϊόν.

Βιβλιογραφία

 1. Opuntia Fruits as Food Enriching Ingredient, the First Step towards New Functional Food Products. Molecules. 2020 Feb
 2. Prickly Pear Cactus: Health Benefits, Uses, Side Effects …www.rxlist.com 2019      Published online 2017
 3. Opuntia spp.: Characterization and Benefits in Chronic Diseases/ Published online 2017
 4. Targeting Aging with Functional Food: Pasta with Opuntia Single-Arm Pilot StudyRejuvenation Research 2017
 5. The Antimicrobial and Wound Healing Potential of Opuntiaficusindica L. inermis Extracted Oil from Tunisia. Published online 2019
 6. Improvement of gamete quality by stimulating and feeding the endogenous antioxidant system: mechanisms, clinical results, insights on gene-environment interactions and the role of diet. Published online 2016
 7. Oxidactive stress and reproduction in vivo and ART aspects Y.Menezo, B.Dale 2012
 8. Antiviral activity of prickly pear (Opuntiaficus-indica(L.) Miller) extract: Opuntin B, a second antiviral protein 2018
 9. Οι ιδιότητες του ελληνικού φραγκόσυκου. Δημήτρης Κουρέτας. Εργαστηρίο Φυσιολογίας του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 2014